Gayrimenkulde Blockchain Devrimi !

Doğrudan gönder-al işlemini ve güvenliği sağlayan ve Bitcoin gibi tüm kripto paraların arkasındaki teknoloji olan Blockchain internetten daha büyük bir devrim olarak hayatımıza hızla girmeye başladı. Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgi yazdı. İşte Kurtuluş’un yazısı..

Gayrimenkulde Blockchain devrimi!

Gönderen ve alan kişilerin arasında üçüncü bir kişi ya da kurumu ortadan kaldıran, doğrudan gönder-al işlemini ve güvenliği sağlayan ve Bitcoin gibi tüm kripto paraların arkasındaki teknoloji olan Blockchain (Blok Zinciri) internetten daha büyük bir devrim olarak hayatımıza hızla girmeye başladı.

Özelikle bankacılık, finans, sigorta, telif hakları, e-devlet, e-sağlık, kıymetli evraklar, hisse senetleri ve daha birçok alanda kullanılmaya başlayan Blockchain (Blok Zinciri) Teknolojisi şimdilerde gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı kıymetler alanında büyük bir devrim başlatacak gibi görünüyor.

Blockchain (Blok Zinciri) Teknolojisini Gayrimenkul Sektöründe Kullanılmaya Başladı

İsveç Ulusal Kadastro birimi kâğıt ve postaya bağlı eski sistemlerinin yerine blockchain teknolojisini getirmek ve İsveç tapu sistemine adapte edilmesi için çalışmalara başladı. Ayrıca İngiltere ve Amerika’da tapu sistemlerini blokchain tabanına geçirmek için bazı bölgelerde pilot çalışmalar başladı. Kullanımlar bu örneklerle sınırlı olmayıp, her geçen gün tüm dünyada büyük bir hızla artmaktadır.

Yine, Dubai 2020 hedeflerinde tüm devlet altyapısını blockchain’e taşımak istiyor. Bunun anlamı tapu devirlerinin dahi bu sistem ile cep telefonlarından yapılabilmesidir. Ayrıca dijital sözleşmeler sayesinde satın alınan gayrimenkul tapuları ya da türevleri kişilere bir kâğıt ile değil, direkt parmak izine tanımlı şekilde sunulabilecek. Hatta bu noktada; Türkiye’nin ilk ve tek uluslararası blockchain ( blok zinciri ) girişimi Copyrobo; Dubai’nin 2020 Smart City strateji planı doğrultusunda düzenlediği uluslararası yarışmanın 30 Mayıs 2017 tarihinde Dubai’de yapılan finallerinde; Blockchain ve nitelikli elektronik imza altyapısı ile oluşturulan Copyrobo projesi Jüri özel ödülüne layık görülerek Dubai’nin 2020 hedeflerinin mimarisini oluşturacak ilk 5 şirket arasına girdi.

Türkiye; Blockchain ile Dünya Gayrimenkul Borsasını Kurabilir!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli geçen ay uluslararası bir Gayrimenkul Borsasının kurulacağını açıkladı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Uluslararası Gayrimenkul Borsası, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bünyesinde, kuruluyor. Aynen menkul kıymetler borsası gibi, Orada kâğıtlar, hisseler el değiştiriyor, burada gayrimenkuller el değiştirecek, gayrimenkul sertifikaları ve diğer gayrimenkule bağlı araçlar kullanılacak. Parayı tahsil etmeden, tahsil ettiği garanti edilmeden tapu verilmiyor. Aynı anda gerçekleşiyor veya tapu dijital ortamda, tapu dairesine gitmeden el değiştirebilir hale gelebiliyor. Bu anlayışla; dönüşüm projelerinin tamamı için gayrimenkul sertifikası çıkartarak içeriden ve dışarıdan milyarlarca dolar finansman sağlanması imkânı yaratılacaktır. Çünkü gayrimenkulü ulaşılabilir kılıyorsunuz, çünkü gayrimenkul yatırımına bir yönüyle özgürlük sağlıyorsunuz. Bu şekilde bireyler küçük tasarrufları olsa dahi gayrimenkul gibi karlı bir alanda yatırımlarını değerlendirebiliyor.

Sayın Nurettin Canikli’nin açıklamasına göre; “İSEDAK üyesi 57 ülke bulunuyor. Bu anlamda özel bir gayrimenkul alım-satım ağı olarak düşünebiliriz bu projeyi. Proje hayata geçerse dünyanın bu noktada merkezi olabilir. Dünyaya gayrimenkul pazarlayan ülkeler noktasında, gelişmiş ülkeler yani İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya örnek olarak söylüyorum, göreceksiniz bu modele dâhil olmak için çok büyük özel çaba sarf edecekler. Buradaki bir gayrimenkul, aynı anda dünyanın her yerinde satışa sunulabilecek.”

İş tamda bu noktada Blockchain ( Blok Zinciri ) Teknolojisi Türkiye’ye altın tepside sunulmuş bir fırsattır. Öngörülen bu vizyon eğer blockchain ile birleştirilirse o vakit tüm dünyada kabul gören bir gayrimenkul borsası hatta tapu sistemi oluşturulmuş olur. Bakın bugün Amerika, Avrupa Birliği, Japonya, Hindistan ve birçok ülke bu teknolojileri mevzuatlarında kabul etmeye başladı ya da başlamak üzere. Dubai ve Katar’ın bu konuda vizyon planları var. Eğer Başbakan Yardımcısı Sn. Canikli ’nin açıkladığı Uluslararası Gayrimenkul Borsası projesi Blockchain teknolojisi temelli olursa o vakit Türkiye; batı ve doğunun yasal olarak kabul ettiği Uluslararası Gayrimenkul Borsası sahibi olabilir.

Blockchain ( Blok Zinciri) Türkiye için Büyük Fırsat!

Burada büyük bir fırsat var. Blockchain teknolojisi ile hem uluslararası alanda kabul gören bir tapu ve gayrimenkul sistemi kurmuş olacağız hem de bu faaliyetler sonrası gelişecek altyapımızla Türkiye’de gayrimenkul sertifikalarından tutunda  tapu sistemine, senetle gayrimenkul satışına hatta cep telefonundan tapu devrine kadar bir çok katma değerli blockchain ( blok zinciri) inovasyonlarının ülkemizde önünü açmış olacağız.

Blockchain (Blok Zinciri) Teknolojisinin ne olduğuna ilişkin daha detaylı bilgilere; Bu alanda Türkiye’nin gelişmesi, farkındalığın artması ve mevzuatın geliştirilmesi için kurulan Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği web sitesine ait http://blockchain.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Avukat Kadir Kurtuluş

Kaynak : EmlakKulisi