Türkiye’den önemli Bitcoin adımı
“Bu Bitcoin nedir?”, “Güvenli midir?”, “Nereden bulurum?”, “Nasıl çalışır” gibi dijital parayla ilgili tüm sorulara yanıt bulacak Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği kuruldu
2012’den bu yana kullanılan dijital para birimi Bitcoin ve Bitcoin’i ayakta tutan sistem Blockchain’in (Blok zinciri) güvenilirliği tartışılırken, Türkiye’de konuyla ilgili önemli bir adım atıldı: Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği
Blockchain sisteminin araştırılması, mevzuat çalışmalarının yapılması ve bu teknolojinin geliştirilmesi amacıyla İstanbul’da kurulan dernek, tek elden güvenli bir platform oluşturmayı hedefliyor.
“SEÇİMLERDEN SAĞLIK HİZMETLERİNE KADAR KULLANILACAK”
Bu sistemle sanal ortamda güvenin garantiye alındığını söyleyen derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Kadir Kurtuluş, Blockchain ile ilgili şunları söyledi:
“Blockchain sistemi gelecek ile dijital bir köprü kurmamızı sağlayan, son dönemin en hızlı ve temel prensiplerini yerine getiren bir ağ. Dernek olarak Türkiye’de mevzuat çalışmalarının hızlıca yapılmasını ve bu teknolojinin yayılması, araştırılması ve geliştirilmesini amaç ediniyoruz. Blockchain; önümüzdeki yıllarda tüm bankacılık işlemleri, tapu devirleri, ödeme sistemleri, değerli taşlar, telif hakları ve diğer hakların korunması, e-devlet çalışmaları, yerel ve genel seçimler, sağlık hizmetleri, e-ticaret, dijital sözleşmeler ve daha birçok alanın teknolojik altyapısı olacaktır. Bu sistemin diğer sistemlerden farkı; merkezi bir veri tabanı yerine dağınık bir veri tabanı ve blok zincirleri kullanıyor olması. Bu sayede tek bir kuruma olan ihtiyaç ortadan kalkıyor; güvenlik ve depolama maliyeti düşüyor.”
Blockchain’in Türkiye’nin önde gelen kurumlarında yaygınlaşması amacıyla derneğin belirli sayıda katılıma açılacağını aktaran Kurtuluş, Blockchain ve kripto para alanında önemli bir sinerji merkezi olmayı strateji olarak benimsediklerini aktardı.
Hesap defteri girişi ya da bir hesap hareketi kaydını temsil eden veri yapısı Blockchain ile hesaplardaki her oynama dijital olarak imzalanıyor ve kimse bu kayda müdahale edemiyor.
Sisteme yeni bir hesap hareketi geldiğinde ya da mevcut bir hesap hareketi üzerinde değişiklik yapıldığında, altyapı üzerindeki tüm kayıtlarda belirli bir algoritma harekete geçerek bu yeni kaydın doğruluğunu kontrol ediyor. Kopyaların çoğu bu kaydın doğruluğunu onaylıyorsa, yeni bir blok zinciri sisteme dahil ediliyor. Eğer sistemdeki devrelerin çoğu yeni kaydı reddederse, bu hesap hareketi sisteme kaydedilmiyor. Bu dağıtılmış sistem sayesinde, blok zinciri tek bir merkezden ya da aracı kurumlar tarafından kontrol edilmeye ihtiyaç duymuyor.
Söz konusu veri dağıtım teknolojisi ile verinin hangi kaynaktan çıkıp nereye vardığını izlemek mümkün.
Bu nedenle sistemde hile yapılması veya veri yapılarının değiştirilmesi, hem kriptolanmış ana bloğun, hem de üretimi sürekli devam eden blokların aşılabilmesi oldukça zor.
Sistem dijital paranın yanı sıra P2P (Peer to Peer) (Uçtan uca) paylaşımları, kimlik ve pasaport gibi önemli belgeleri; tapu, sözleşme, bono gibi değerli evrakları ve akla gelebilecek her tür veriyi güvenli bir şekilde depolayıp yönetmeyi sağlıyor.
Sistemle ilgili en büyük problem ise uygulamasının zor oluşu. Çünkü bu açık kaynaklı sistem pek çok farklı yazılım grubu tarafından, farklı idealler doğrultusunda, farklı şekilde kurgulanıyor. Bu da bir standart oluşturulmasını engelliyor.
Kaynak : BusinessHT