İnternetten Video Kaldırmak
Bilişim çağında yaşadığımız şu günlerde internet hava, su, ekmek gibi zaruri bir ihtiyaç halini almıştır. Sosyal ağlar ise internetin vazgeçilmezlerinden olmuştur. Hal böyle olunca internette yayınlanan içeriklerin önemi de her geçen gün artmaktadır. Videolar, haberler, görsel içerikler internetin sunduğu imkânlar doğrultusunda sosyal ağlarda çok hızlı yayılıyor.
Bu hız ve olanaklar kişi ve kurumların çok yararına olacağı gibi hukuka aykırı ve asılsız bilgi, video, resim ve haber milyonlarca kişiye kolaylıkla ulaşarak büyük zararlara, geri dönüşü bir hayli zor olan itibar kayıplarına sebep olabiliyor.
Kişi ve kurumların maddi ve manevi kayıplarına sebep olan bu gibi durumlardan kurtulmanın en önemli yollarından biri internetten video kaldırma işlemidir.
Peki, İnternetten Videolarımı Nasıl Kaldırabilirim?
Öncelikle internetten video, resim, haber vb. içerikleri kaldırmak için en az internet kadar hızlı olmalısınız! Kaldırmak istediğiniz video internette ne kadar çok yayılırsa o kadar zor ve uzun sürede kaldırılabilir. Bu yüzden kişi ve kurumlara maddi ve manevi zarar veren/verebilecek olan videoların hiç vakit kaybetmeden internetten kaldırma işlemleri başlatılmalıdır.
Özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği, ticari sırların, fikirlerin izinsizce yayınlandığı, kişisel verilerin korunması kanunu kapsamına giren verilerin usulsüzce paylaşıldığı, hakaret içeren, yanlış ya da çarpıttırılmış haberlerin yapıldığı videoları kaldırmak için gerçek veya tüzel kişiler 23/05/2007 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a dayanarak yasal başvuru yapabilirler.
Videoları Kaldırmak İçin İlk Olarak Ne Yapabilirim?
Videolarınızı internetten kaldırmak için 5651 Sayılı kanunda da “uyarı yöntemi” olarak belirtilen yöntemi uygulayabilirsiniz. Kişilik haklarınızı ihlal ettiğini düşündüğünüz videoları içerik sağlayıcısına (yani kaldırmak istediğiniz video ya da içeriği yayınlayan kişiye) buna ulaşamamanız durumunda yer sağlayıcısına (Örneğin YouTube bir yer sağlayıcısıdır, Youtube’a sizin kaldırmak istediğiniz videoyu yükleyen ise içerik sağlayıcısıdır) başvurarak yayından kaldırılmasını talep edebilirsiniz. Bu talebinizi içerik sağlayıcısı veya yer sağlayıcısı cevaplamak zorundadır.
Bununla beraber internetten videolarını sildirmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler, kurum ya da kuruluşlar 5651 sayılı kanunun 9. Maddesinin 2. bendine dayanarak direkt olarak sulh ceza hâkimine başvurarak videonun silinmesini isteyebilir. Hâkim herhangi bir duruşma yapmadan en geç yirmi dört saat içinde karara bağlar.
Hâkim başvurunuzu değerlendirip videonun internetten kaldırılmasına karar verdikten sonra bu karar Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne gönderilir. Birlik tarafından erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğe erişimin engellenmesi kararının gereği derhâl, en geç dört saat içinde erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir.
Hâkimin verdiği karara konu kişilik hakkının ihlaline ilişkin yayın başka internet sitelerinde yayınlanması halinde direkt olarak Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne başvuruda bulunabilir ve internetten kaldırmak istediğiniz video ve içeriği hızlıca kaldırabilirsiniz.
Sulh ceza hâkiminin kararına uygun hareket edilmemesi durumunda 5651 Sayılı kanunun 9. maddesinin 10. bendi gereği ilgili kişiler beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezasına çarptırılırlar.
Özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesi ile internetten videolarınızı kaldırmak istediğinizde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaparken internetten kaldırmak istediğiniz videonun URL’sini, hangi açılardan özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğini açıklayarak ve kimlik fotokopiniz ile başvurmanız gerekir. Aksi takdirde başvurunuz işleme konulmaz.
Başvurunuzu usulüne göre yaptıktan sonra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu hemen Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne bildirir ve Birlik en geç dört saat içerisinde tedbir talebini işleme alır. Bununla beraber eğer başvuru saatinizden itibaren yirmi dört saat içerisinde sulh ceza hâkimine başvurup tedbiri onaylatmazsanız tedbir otomatik olarak kalkar. Sulh ceza hâkimi en geç kırk sekiz saat içinde nihai kararını verir.
Sosyal Ağlardan Video Kaldırma
Videolar sosyal ağlarda hızla yayılıyor ve saatler içerisinde milyonlarca insana ulaşabiliyor. Bu da bizim yayınlanmasını istemediğimiz videoların internetten kaldırılması için daha hızlı olmamızı zorunlu hale getiriyor.
Youtube dünyanın en büyük video paylaşım sitesi. Her bir dakikada yüzlerce saat video yüklenen Youtube’tan videolarınızı kolayca kaldırtabilirsiniz. Tabii ki öncelikle kaldırtmak istediğiniz videonun 5651 sayılı kanuna aykırı olması gerekiyor.
Kanuna aykırı olduğunu düşündüğünüz ve internetten kaldırılmasını istediğiniz video eğer youtube.com’da yayınlanıyorsa Google Türkiye Bürosu’na başvurabilirsiniz. Bu gibi durumlarda Google Türkiye başvurunuzu değerlendirip videoyu kaldırabilir.
Google ırkçılıkla mücadele kapsamında ırkçı söylemler içeren videolar ya da telif hakkı/izni gerektiren videolar kolaylıkla ve ivedilikle kaldırmaktadır. Lakin diğer durumları ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirebildiği için başvurunuzun kabul edilmeme durumu ortaya çıkabilmektedir. Böyle bir durumda bir an önce yasal süreci başlatmanız gerekmektedir.
Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal ağların Türkiye’de herhangi bir ofisi olmadığı için bu ağlardan video kaldırmak ya da içerik sildirmek uzun bir prosedürün takibini zorunlu kılıyor.
14 maddelik 5651 sayılı kanun sayesinde internetten video kaldırma işlemi hızlı, etkili ve oldukça rahat. Kanun kapsamında bulunan videolarınızı bir an önce internetten kaldırmak ve görebileceğiniz maddi manevi zararı en aza indirmek için hızlı bir şekilde aksiyon almalı, gerekli yasal işlemlere ivedilikle başlamalısınız.