Adliyelerde, Noterliklerde ve Ceza İnfaz Kurumları’nda Koronavirüs Tedbirleri
Koronavirüs vakalarının ülkemizde tespit edilmeye başlamasından bu yana hastalığın daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla her geçen gün daha sıkı önlemler alınıyor. Adalet Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve HSK tarafından hayata geçirilen tedbirler ise şu şekilde;
1- Eğitimi devam eden personellere kurum içi eğitim, uzaktan eğitim modeliyle sağlanacak. (24.03.2020)
Uzaktan eğitimden yazı işleri müdürü, icra müdürü, veznedar gibi 50.792 adliye personeli faydalanacak.
2- Adliyelerde ve Bölge Adliye Mahkemelerinde adli hizmetlerin yeteri kadar hakim-savcı ile yürütüleceği şekilde nöbet sistemine geçildi. Hakim ve savcılara evden çalışma imkanı tanındı. (23.03.2020)
Tutuklu ve acele işler dışında, ikinci bir duyuruya kadar esnek çalışma dönemi başladı. Tutuklu ve acele işlerin yerine getirilmesi için yeteri kadar hakim komisyon başkanınca, yeteri kadar cumhuriyet savcısı başsavcı tarafından belirlenecek.
3- İcra ve iflas takipleri durduruldu. (22.03.2020)
Cumhurbaşkanı kararı gereğince icra ve iflas takipleri 22.03.2020 tarihinden 30.04.2020 tarihine kadar, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, durdurulacak ve bu çerçevede taraf ve takip işlemleri yapılmayacak, yeni icra ve iflas talepleri alınmayacak ve ihtiyati haciz kararları icra ve infaz edilmeyecek.
4- 60 yaş üstü hakim ve savcılar idari izinli sayıldı. (16.03.2020)
Cumhurbaşkanı kararı üzerine kamuda çalışan 60 yaş üstü personeller idari izinli sayılacak. Söz konusu kararın Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan bütün personele uygulanacağı gibi hakim savcılara da uygulanacağını bildiren HSK yazısı adliyelere gönderildi.
5- Haftasonu noterlik hizmetleri yeni bir duyuruya kadar ertelendi ve noterlerde nöbet sistemine geçildi. (16.03.2020)
Bir gün tek, bir gün çift sayılı noterler hizmet verecek. Tek noterin bulunduğu ilçelerde hizmet kesintisi yaşanmayacak.
6- Cezaevlerine yeni giriş yapanlar özel bir yerde tutulacak. (16.03.2020)
Ön muayenede hastalık belirtisi gösterenler tedavi için sağlık kurumuna gönderilecek. Hastalık belirtisi göstermeyenler Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği süre boyunca özel bir yerde tutulacak. Yakın tarihte yurt dışında bulunanlar izole edilecek.
7- Ceza infaz kurumlarında açık ve kapalı görüşler ertelendi. Ancak acil durumlarda avukatlarla kapalı görüşme yapılabilecek. (16.03.2020)
Erteleme kararı nedeniyle tutuklu ve hükümlülere ek telefon hakkı verildi, haftada iki kere telefon görüşmesi yapabilecekler. Avukat görüşmeleri maske ve eldiven kullanılarak gerçekleştirilecek.
8- Hükümlülerin denetimli serbestlik kapsamında toplu olarak yaptığı tüm çalışmalar ve işyurtları faaliyetleri ertelendi. (16.03.2020)
9- Cezaevlerinde mektup ve kitaplar 24 saat bekletildikten sonra ilgililere teslim edilecek. (16.03.2020)
10- Tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşifler ertelendi. (13.03.2020)
HSK yazısıyla, tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak haller dışında duruşma ve keşiflerin ertelenmesinin ve gerekli görülen hallerde SEGBİS kullanılmasının mahkemelerce değerlendirileceği bölge adliye mahkemeleri adalet komisyonu başkanlıklarına ve cumhuriyet başsavcılıklarına bildirildi. Bunun üzerine yurt genelinde mahkemelerin büyük bir çoğunluğu 14 Nisan’a kadar duruşmalarını erteledi.
11- Adliyelerde, ceza infaz kurumlarında ve noterlerde koronavirüs için özel dezenfekte çalışmaları yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.
Korona Virüs Salgının Hukuki Boyutları,Mevzuatlar ve Güncel Gelişmeler için buraya tıklayınız.
Avukat Kadir KURTULUŞ