Sosyal Medyada Şantaj
Gelişen teknoloji ile birlikte sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken, sosyal medya üzerinden yapılan şantaj, tehdit, taciz, cinsel istismar, sanal zorbalıklar özellikle kadın ve çocuklardan oluşan milyonlarca insanı mağdur etmektedir.
İnternetin olduğu hemen hemen her ortamda mobil cihazlarla kolayca erişim sağlanılan sosyal ağlar, iletişimsel anlamda bireylere önemli fırsatlar sunarken, bu ağların bilinçsizce kullanımı negatif sonuçların doğmasına da neden olmaktadır.
Türk ceza kanununda şantajın yeri hürriyete karşı suçlar başlığı altında düzenlenilmiştir. Bu suçlar kişilerin hür iradeleriyle sağlıklı kararlar almasını engelleyen suçlardır. Şantaj fiilinin mağdur üzerinde korku ve endişe yaratması, bu korku ve endişenin kişinin psikolojisini ve iç huzurunu etkileyecek şekilde olması şantaj fiilini oluşturmaktadır.
Şantaj fiili kasten işlenilen, mağduru bilerek ve isteyerek rahatsız etme durumudur. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mail yoluyla, sosyal medya aracılığıyla ve telefon gibi birçok araçla şantaj suçunun işlenmesi mümkündür. Şantaj suçunda şantajı gerçekleştiren kişi ya da kişiler mağdurdan haksız çıkar sağlama, mağduru yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya zorlama, mağduru kanuna aykırı bir şey yapmaya zorlama gibi amaçlar gütmektedir. Sosyal medya üzerinden şantaj aynı zamanda bilişim suçlarının da içerisine girer.
Özellikle Facebook, Whatsapp, Skype gibi iletişim araçlarında paylaşılan müstehcen fotoğraflar, video görüntüleri, kişide endişe ve korku yaratacak özel kişilik haklarını ihlal edebilecek her türlü içerik şantaj aracı olarak kullanılmaktadır.
İnternette, sosyal medya da şantaja uğrama durumunda mağdur olan taraf var olan fotoğrafların veya videoların internette yayılacağı endişesiyle ya da bazen gerçekten de fotoğraf ve videoların internete yüklenmesiyle beraber utanç duyarak intihara kadar sürüklenebilmektedir. İntihar dışında madde kullanımı, psikolojik ve fiziksel olarak birçok sorun teşkil edebilir.
Sosyal medyada ifade özgürlüğü her bireyin sahip olduğu temel bir hak olmakla birlikte bu hak bir başkasının kişilik haklarını yok sayıyor ve haysiyetini kırıyor ise hakaret, tehdit ve şantaj suçları oluşacak durumların tespiti durumunda cezalandırılması ve bu uygunsuz içeriklerin internet ortamından kaldırılması mümkündür.
Skype, Whatsapp, Facebook Üzerinden Şantaj
Skype, Whatsapp ve Facebook en çok şantaj suçlarının işlenildiği uygulamaların başında gelmektedir. Skype üzerinden şantaj, forum sitelerinde mağdurların sıklıkla paylaşım yaptığı ve günümüzde üzerine tartışılan bir konu haline gelmiş bulunmaktadır. Skype şantaj mağdurları forum sitelerine yaşadıkları olayı anlatmakta ve yardım talep etmektedirler.
Skype, Facebook ve Whatsapp şantaj suçu internetin uluslararası bir mecra olması dolayısıyla yurt içinde ya da yurt dışında yaşayan herhangi bir kimse tarafından işlenebilmektedir. Arkadaşlık sitelerinden internet yoluyla tanışılan kötü niyetli kişilerle konuşmanın skype gibi uygulamalar üzerinden görüntülü devam ediyor olması bazı fotoğraf ve video görüntüleri şantaj olarak kullanılabiliyor.
Bazen bu görüntüler internet üzerinden video paylaşma platformlarında ya da birçok internet kanalından paylaşılabiliyor. Bu durumda şantaj suçu ile özel hayatın gizliliği suçunun birlikte işlenilmesi durumu söz konusu oluyor.
Mağdur olan taraf Skype ve Facebook hesaplarını kapatmış olsa bile Whatsapp üzerinden kişinin arkadaşlarına ve ailesine ulaşılabileceği şeklinde şantajlar devam edilebiliyor. Günümüzde şantaj çetelerinin var olduğu ve bu şantajları maddi çıkarlarını gözetmek için yaptıkları ve bu durumun bir seferle kalmayacağı sürekli devam edeceği artık bilinmelidir. B
u şantajlara dair elinizde var olan hiçbir kanıtı silmeyerek, yok etmeyerek şantaj yapan kişi veya kişileri adalete teslim edebilmenizde mümkün olacaktır.
Yapılması Gerekenler
İnternet insanları aldatmak ve dolandırmak için hareket eden insanlarla doludur. Hangi uygulama ile gönderilirse gönderilirsin internette gönderilen her türlü fotoğraf ve görüntünün kayıt altına alınabildiği unutulmamalıdır. Hiç kimseyle şahsi, özel bilgi ve görüntülerin paylaşılmamasına özen gösterilmelidir.
Müstehcen ya da uygunsuz içerikli görüntülerin video paylaşım platformlarında paylaşılması söz konusu olabiliyor. Şantaja uğrama durumunda yapılması gereken en hızlı çözüm, olayın bir hukukçu ile paylaşılması ve adli girişimlerin başlatılması olacaktır.
İçeriklerin internet ortamına eklenmesiyle birlikte başka sitelerde de yayılması da hızlı gerçekleşir. Bu noktada internetten içerik kaldırma işlemlerinin başlatılması da gerekecektir.
Bilişim suçları için uzman avukatlardan destek alabilmenizde mümkündür, kanunlarda şantaj için cezasına hükmolunacağı belirtilmiştir. Eğer var ise kanıt niteliğindeki görüntüleri silmemeniz uzmanlar tarafından da söylenmektedir.
Şahsi ve kötü içerikli URL’lerin ve bu sitelerin görüntülenmesini engellemek ve bu görüntülerin ortadan kaldırılması mümkündür. Ofisimiz başvurduğunuz takdirde sizinle ilgili internet üzerinde yer alan bütün içerikleri araştıracak ve yayından kaldırma işlemlerini başlatacaktır. İstenmeyen görüntü ve videolarınızı kaldırmak için bize ulaşabilirsiniz.